Knoflook is een natuurlijk geneesmiddel: 6 dingen die het in je lichaam kan genezen Image credit: santeplusmag Of je het nu rauw of gekookt eet, knoflook is geweldig voor het op smaak brengen en verbeteren van een verscheidenheid aan gerechten.

Maar dat is niet de enige kwaliteit van deze specerij: het heeft ook echte voordelen voor de gezondheid.

Al eeuwenlang wordt knoflook in het Midden-Oosten en vooral in Egypte gebruikt als remedie tegen veel ziekten. De heilzame effecten van knoflook zijn alom bekend. Antioxidant, bondgenoot van het hart, antibacterieel …

We inventariseren de vele eigenschappen van deze plant. 1 – KNOFLOOK VOOR DE PREVENTIE EN DE BEHANDELING VAN KOUD De antioxidanten die knoflook bevat, maken het een effectief ingrediënt om je immuunsysteem te helpen verkoudheid te bestrijden.

Voeg het elke dag toe aan je maaltijden. Drink knoflookthee als je verkouden dreigt te worden: laat geplette of fijngehakte knoflook enkele minuten trekken in heet water, giet het door een zeef en drink het op. Voeg wat honing of gember toe om de smaak te verbeteren. Als je ooit verkouden bent geweest, probeer dan deze natuurlijke remedies voor verlichting. 2 – BESCHERMT DE HUID Image credit: Teles-Relay De anti-epileptische eigenschappen van knoflook maken het ook een bondgenoot in het gezond houden van je huid.

Het werkt tegen acne en wratten, maar ook tegen psoriasis (het bevat ontstekingsremmende zwavelverbindingen).

3 – GARLOOK VOOR EEN GEZONDE DIGESTIE Als je last hebt van chronische indigestie of spijsverteringsproblemen, aarzel dan niet om vaker knoflook toe te voegen aan je dieet.

Knoflook bevat namelijk fenolzuren waarvan bekend is dat ze het spijsverteringsstelsel van binnenuit reinigen en zuiveren. Maar dat is niet alles: knoflook is ook rijk aan inuline, een prebioticum dat ons helpt spijsverteringsproblemen te bestrijden en onze darmflora te herstellen. De American Heart Association (AHA) publiceert voedingsaanbevelingen om het risico op hart- en vaatziekten te voorkomen, zoals een hoge inname van fruit en groenten en de keuze voor volkoren granen en magere zuivelproducten.

Op basis van talrijke onderzoeksresultaten biedt de AHA een lijst van specifieke voedingsmiddelen met een bijzonder cardioprotectief effect.

Knoflook is een van deze voedingsmiddelen (samen met noten, sojabonen, peulvruchten en thee) en de consumptie ervan is daarom een van de basisaanbevelingen van de AHA voor de preventie van hart- en vaatziekten.

De meeste onderzoeken naar het effect van knoflook op risicofactoren voor hart- en vaatziekten (zoals bloeddruk, bloedcholesterol en bloedglucose) zijn uitgevoerd met knoflookpreparaten of -extracten om de actieve bestanddelen te isoleren. Over het algemeen toont deze studie een tendens naar een lichte verlaging van het cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed.

Er zijn dus maar weinig studies die de werkelijke effecten van het eten van verse knoflook (rauw of gekookt) op deze risicofactoren hebben onderzocht en deze dateren van een paar jaar geleden. In twee van deze onderzoeken verlaagde de dagelijkse consumptie van 3 g en 10 g verse knoflook gedurende 16 en 8 weken het totale cholesterolgehalte.

8 weken het totale cholesterol verlaagd. Verdere studies zijn nodig om het effect van de consumptie van verse knoflook op de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten te beoordelen.